Wykonanie
Przez ostatnie kilka dni "chodził za mną" smak czerwonego barszczyku, takiego prawdziwego, nie oszukanego - z
torebki! Przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej Palce Lizać.
Powiem tak: barszczyk jest na domowym zakwasie i smakuje wyśmienicie. Kto chce sobie przypomnieć BN to zachęcam do zrobienia. Smacznego!
SKŁADNIKIzakwas na barszcz2
buraki2 ząbki
czosnku2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżka
soli gruboziarnistej1/2 łyżeczki
cukru1 kromka
chleba razowegoczysty barszcz2-3
buraki1
jabłko1 gruby plaster
selera2 ząbki
czosnku1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego3 szklanki przecedzonego przez ściereczkę zakwasu
sól,
pieprz,
cukierJAK TO ZROBIĆZaczynamy od zakwasu .
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodajemy
przyprawy i pokruszony
chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej ciepłej
wody i odstawiamy na 3-4 dni.Robimy czysty barszcz .
Buraki i
jabłko obieramy.
Buraki kroimy w plastry, a
jabłko w ćwiartki. Układamy w garnku, dodajemy
selera i pokrojony w słupki
czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki
wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na całą noc). Przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.