Wykonanie
Zawsze zachwycałam się tak ślicznie wyglądającymi cupcakes'ami na zdjęciach i w amerykańskich filmach. Wreszcie nadarzyła się okazja żeby po raz pierwszy spróbować je zrobić i podarować jako urodzinowy prezent. Były przepyszne, choć kto za lukrem nie przepada lepiej niech
zrobi bez niego, ponieważ razem są babeczki są baaardzo słodkie.O i jeszcze jedno. Od dawna zastanawiałam się
czemu istnieje podział na muffiny i cupcakesy. Doszperałam się i
mogę się z
wami podzielić wiedzą - obie babeczki swoją historię rozpoczynają w Stanach Zjednoczonych, różnica tkwi w składnikach oraz sposobie przyrządzania - muffiny zawierają w sobie
olej, a ciasto wyrabia się dość niedbale - nie dbając o podział na składniki suche i mokre - wszystko
miesza się razem. Natomiast cupcakes'y są z dodatkiem
masła, które ucieramy, dzięki
czemu zyskują delikatną, puszystą konsystencję.Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej smakują mi jedne czy drugie babeczki - jednego jestem pewna - słodkości nigdy dość!CUPCAKES Z
MASŁEM ORZECHOWYM I LUKREM
przepis na 18 babeczek pochodzi od Marty Steward :Cupcakes1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 łyżki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej170 g
masła1 szklanka
cukru2/3 szklanki
masła orzechowego - ja dałam lekko solone, z kawałkami
orzechów3 duże
jaja1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegolukier170 g
masła2 szklanki
cukru1/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoCupcakes: wymieszaj w dużej misce suche składniki. W drugiej utrzyj
masło z
cukrem do momentu aż będzie puszyste. Dodaj
masło orzechowe i nada ucieraj. Następnie dodawaj kolejno po 1
jajku ciąge ucierając. Dodaj ekstrakt z
wanilii oraz
śmietanę. Teraz na 3
razy suche składniki i nadal miksuj aż się wszystko połączy.Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.Do foremek na muffinki wlej ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piecz przez ok 20 min.
Lukier: Utrzyj
masło aż będzie puchate, dodawaj powoli po pół szklanki
cukru pudru. Następnie na koniec dodaj ekstrakt
waniliowy.Gdy babeczki wystygną, umieść
lukier w rękawie cukierniczym i udekoruj nim babeczki. Ja dodatkowo posypałam je zmielonym karmelem i
wanilią.
Smacznego! ;-)