ßßß Cookit - przepis na lukrowane babeczki z masłem orzechowym

lukrowane babeczki z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Zawsze zachwycałam się tak ślicznie wyglądającymi cupcakes'ami na zdjęciach i w amerykańskich filmach. Wreszcie nadarzyła się okazja żeby po raz pierwszy spróbować je zrobić i podarować jako urodzinowy prezent. Były przepyszne, choć kto za lukrem nie przepada lepiej niech zrobi bez niego, ponieważ razem są babeczki są baaardzo słodkie.
O i jeszcze jedno. Od dawna zastanawiałam się czemu istnieje podział na muffiny i cupcakesy. Doszperałam się i mogę się z wami podzielić wiedzą - obie babeczki swoją historię rozpoczynają w Stanach Zjednoczonych, różnica tkwi w składnikach oraz sposobie przyrządzania - muffiny zawierają w sobie olej, a ciasto wyrabia się dość niedbale - nie dbając o podział na składniki suche i mokre - wszystko miesza się razem. Natomiast cupcakes'y są z dodatkiem masła, które ucieramy, dzięki czemu zyskują delikatną, puszystą konsystencję.
Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej smakują mi jedne czy drugie babeczki - jednego jestem pewna - słodkości nigdy dość!
CUPCAKES Z MASŁEM ORZECHOWYM I LUKREM
przepis na 18 babeczek pochodzi od Marty Steward :
Cupcakes
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g masła
1 szklanka cukru
2/3 szklanki masła orzechowego - ja dałam lekko solone, z kawałkami orzechów
3 duże jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
lukier
170 g masła
2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Cupcakes: wymieszaj w dużej misce suche składniki. W drugiej utrzyj masło z cukrem do momentu aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i nada ucieraj. Następnie dodawaj kolejno po 1 jajku ciąge ucierając. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz śmietanę. Teraz na 3 razy suche składniki i nadal miksuj aż się wszystko połączy.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Do foremek na muffinki wlej ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piecz przez ok 20 min.
Lukier: Utrzyj masło aż będzie puchate, dodawaj powoli po pół szklanki cukru pudru. Następnie na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Gdy babeczki wystygną, umieść lukier w rękawie cukierniczym i udekoruj nim babeczki. Ja dodatkowo posypałam je zmielonym karmelem i wanilią.
Smacznego! ;-)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/11/lukrowane-babeczki-z-masem-orzechowym.html