Wykonanie
Niedzielne śniadania są zawsze inne od pozostałych - są leniwe. No chyba, że ktoś tak jak ja chodzi w niedzielę do pracy. Jeśli tak, to na szczęście jutro 11 listopada - dzień wolny, więc można rozpocząć obchody rocznicy niepodległości od
Jajek w kokilkach z przepisu Julie
Child.Tak właściwie pomysł wziął się od tego, że chciałam wreszcie przetestować moje kokilki, które dostałam na urodziny. Myślałam długo, co w nich można zrobić, bo na obiad są zbyt małe, ale na śniadanie w sam raz. Po pewnym czasie przeglądając książkę Gotuj z Julią, zawierająca podstawowe przepisy na różne dania, postanowiłam zrobić właśnie
jajka w kokilkach.
4
jaja1 łyżka
masła4 łyżki
śmietanki kremówki1 plasterek
szynkiszczypiorek1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprzPiekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kokilki wysmarować wewnątrz
masłem i wlać po 1 łyżce
śmietanki do środka.Na patelni zagotować ok 1 cm
wody, ułożyć na niej kokilki i ustawić na średnim ogniu. Gdy
śmietanka zrobi się gorąca dodać pokrojoną w kostkę
szynkę oraz wbić
jaja (2
jaja na jedną kokilkę). Nastepnie kokilki zdjąć z patelni, polać jeszcze po jednej łyżce
śmietanki wymieszanej z
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem oraz dodać odrobinę
masła na wierzch. Piec ok 8-9 min aż się lekko zetną.Po wyjęciu posypać
szczypiorkiem i podawać ciepłe.
Smacznego! :-)