ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA MIGDAŁOWE bez glutenu, mleka, jajek, cukru

CIASTECZKA MIGDAŁOWE bez glutenu, mleka, jajek, cukru

nazwa

Wykonanie

Delikatne, pachnące migdałami i pomarańczą...
Składniki na dwie duże blachy ciasteczek:
300g zmielonych migdałów (użyłam migdałów ze skórką)
150g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
50 g zmielonego siemienia lnianego złocistego
150g wody
50g ksylitolu
50g oleju kokosowego
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowa, z ekologicznych pomarańczy)
Do misy malaksera włożyć mielone migdały, len, ksylitol, skórkę pomarańczową oraz olej kokosowy. Zmiksować. Dolać wodę, miksować jeszcze chwilę. Masę połączyć z mieloną kaszą, zagnieść ciasto (będzie dość klejące). Dłonie natłuścić olejem kokosowym, odrywać kawałki ciasta i w dłoniach rolować kulkę, następnie rozpłaszczać na grubość ok. pół centymetra. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-25 minut w 160 stopniach (trzeba zaglądać i sprawdzać "wyczuwając" moment wyjęcia, żeby ciasteczka się nie przypaliły i nie stały gorzkie).
Wzorki uzyskałam za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka, którą delikatnie dociskałam do ciasteczek przed pieczeniem.
Ciasteczka upiekłam korzystając z przepisu Iw .
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2015/02/ciasteczka-migdaowe-bez-glutenu-mleka.html