ßßß Cookit - przepis na TARTA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI bez glutenu i jajek

TARTA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI bez glutenu i jajek

nazwa

Wykonanie

Czas wrzosów, jabłek i cynamonu...
Składniki:
ciasto:
130g masła
szczypta soli
175g mąki jaglanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyżek wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez dwie godziny lub w zamrażarce przez 30 minut.
W czasie schładzania ciasta przygotować jabłka.
jabłka karmelizowane:
kilka dużych jabłek (u mnie 8 sztuk dorodnej koksy champion)
2 łyżki masła
5-6 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda niesienne, pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, wsypać jabłka, posypać cynamonem i cukrem. Smażyć przez kilka minut mieszając. Jabłka mają nieco zmięknąć, ale nie rozpaść się.
glazura (opcjonalnie):
kilka łyżek konfitury z pomarańczy lub
pół opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 200ml wody
Ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i lekko podpiec przez ok. 10-15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać. Piec jeszcze 30-40 minut w ok. 180-190 stopniach. Trudno mi precyzyjnie podać czas pieczenia, gdyż mam wolny, gazowy piekarnik (piecze tylko od dołu).
Na ostudzonej tarcie można rozsmarować pomarańczową konfiturę lub tężejącą galaretkę.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/10/tarta-z-karmelizowanymi-jabkami-bez.html