Wykonanie
Wiele
razy podejmowałam próby przygotowania bezglutenowych gofrów, z różnym skutkiem. Nieraz były zbyt twarde, innym razem smak pozostawiał nieco do życzenia. Te bardzo mi smakowały, w dodatku wyszły mięciutkie, "
biszkoptowe". Piekłam je w piekarniku, w foremkach do pieczenia gofrów.Składniki (na 6 gofrów):100g
mąki kukurydzianej25g
skrobi ziemniaczanej25g karobułyżka
cukru pudru lub innego słodu np.
ksylitolułyżeczka kamienia
winnego lub innego bezglutenowego
proszku do pieczenia50g roztopionego
masła (dla alergika sklarowane lub inny dozwolony tłuszcz)3/4 szklanki
wody2
jajkaulubione dodatki
syrop klonowy lub inny (opcjonalnie)
Mąkę połączyć z kamieniem winnym i
cukrem.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno.Do
mąki dodać
żółtka,
masło, wodę/mleko i wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać łyżką. Nałożyć do foremek do pieczenia gofrów i piec ok. 20 minut w 180 stopniach lub upiec w tradycyjnej gofrownicy (czas zależy od mocy sprzętu).Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie były to podprażone
jabłka). Można polać
syropem klonowym, z agawy lub melasą.
Przepis zgłaszam do tegorocznej akcji "Z dziećmi i dla dzieci".