ßßß Cookit - przepis na TOMATOKEFTEDES - KOTLECIKI Z POMIDORÓW bez glutenu, jajek, mleka

TOMATOKEFTEDES - KOTLECIKI Z POMIDORÓW bez glutenu, jajek, mleka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam letnie obiady, pełne sezonowych warzyw, pachnące świeżymi ziołami... Jako że jestem zakochana w Grecji i greckich smakach, ten przepis od razu przyciągnął moją uwagę. Przerobiłam go jednak na bezglutenowy, aby kotleciki mogli zjeść wszyscy domownicy. Zachęcam do przygotowania placuszków z podwójnej porcji (dobrze smakują także za zimno). Można podać np. z czosnkowym dipem i surówką.
Składniki (na ok. 10 sztuk):
500g pomidorów (3 dorodne pomidory)
2 łyżki świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
kilka listków bazylii, posiekanych
kilka listków mięty, posiekanych
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki (dałam więcej)
duży ząbek czosnku
1 czerwona cebula
3/4 szklanki mąki gryczanej
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory (razem z sokiem) włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano, bazylię, miętę, natkę, cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać skrobię a następnie dosypywać mąkę gryczaną. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (u mnie było to 3/4 szklanki, ale może być konieczna modyfikacja zależnie od soczystości pomidorów). Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Moje tomatokeftedes podałam z czosnkowym dipem (jogurt grecki+czosnek+koperek) oraz surówką z sałaty, ogórka i rzodkiewki z olejem lnianym.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/07/tomatokeftedes-kotleciki-z-pomidorow.html