Wykonanie
Składniki:4
jajka3/4 szklanki
cukru pudru1¾ szklanki
mąki ziemniaczanej200 g
masłaczubata łyżeczka
proszku do pieczeniaotarta skórka z 2
cytryn (najlepiej użyć
cytryn ekologicznych)garść ekologicznych
suszonych moreliJajka (całe tj.
białka i
żółtka) umieścić w misie miksera. Ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę - powinna nawet więcej niż podwoić objętość, to decyduje o udanym wypieku. Stopniowo dodawać
cukier i dalej ubijać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę i pokrojone
morele, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia babek (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy).Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można posypać pudrem lub polać ulubioną polewą.