ßßß Cookit - przepis na ORZECHOWIEC DYNIOWO-FIGOWY bez glutenu

ORZECHOWIEC DYNIOWO-FIGOWY bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Gdy u Patyski zobaczyłam kruffkę stwierdziłam , że MUSZĘ ją mieć:) Pozostało "tylko" przerobić ją na wersję BezBezBez (bez jajek, mleka i glutenu). Ciasto wyszło poczwórnie "Bez", gdyż pominęłam także cukier (jest słodkie od fig). Orzechowa "skórka" z miodem - obłędna... Pycha!
Składniki:
200g puree z dyni
150g zmielonego prosa (lub innej mąki)
10 suszonych fig
3 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
3 łyżki oleju lub oliwy
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (kamień winny)
łyżka octu winnego
200g orzechów włoskich
50g masła
3 łyżki miodu
Figi opłukać i namoczyć w ok. 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić na pół godziny. Zmiksować razem z wodą, połączyć z dynią i olejem. Dodać mąkę z proszkiem, zmielony len oraz ocet winny, wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha ok. 20x23cm).
W garnuszku roztopić masło z miodem, dodać orzechy, wymieszać. Orzechową masę wyłożyć na ciasto. Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 40 min. w 180 stopniach).
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/11/orzechowiec-dyniowo-figowy.html