ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKI BIGOS nie tylko na Wigilię

WEGAŃSKI BIGOS nie tylko na Wigilię

nazwa

Wykonanie

Składniki:
pół główki małej kapusty
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 cebule
kawałek dyni (ok. 400g)
150g żółtej soczewicy
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie z włoskich pomidorów bio - jest słodki w smaku)
łyżka syropu z agawy
sól
pieprz
kolendra
słodka papryka
Kapustę poszatkować, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę i dynię pokroić. Warzywa zalać 2 szklankami wody, wsypać opłukaną soczewicę i dusić pod przykryciem do miękkości (w trakcie dolewałam wodę, ponieważ odparowała). Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojoną paprykę, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku (nie pomijać kolendry!). Drugiego dnia jest jeszcze pyszniejszy:)
Inspiracją był dl a mnie przepis na wegański gulaszo-bigos .
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/12/weganski-bigos-nie-tylko-na-wigilie.html