Wykonanie
Gdy zobaczyłam ten przepis, długo nie zwlekałam... PYSZNOŚCI! Ciasto kruche, farsz...mmmm. Pokochałam to danie! Chociaż dość pracochłonne, na pewno zagości na moim
stole jeszcze nie raz!Składniki:Ciasto:3/4 szklanki
mąką jaglanej i gryczanej (pół na pół)1/4 szklanki mielonych
migdałówsól75g
masłaFarsz:3
cebule1
por1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejpieprzsól2 łyżki
mąki ziemniaczanejoliwaszklanka
wodyZ podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki.
Cebule pokroić w piórka,
pora w półplasterki, zeszklić na
oliwie, doprawić gałką,
solą i
pieprzem. Odstawić. Na drugiej patelni zrumienić
mąkę ziemniaczaną - zalecam ostrożność - u mnie długo była biała, a
potem nagle zrobiła się zbyt brązowa. Dodać dwie łyżki
oliwy i wymieszać, wlać
wodę i mieszać dopóki "sos" nie zgęstnieje. Dodać do masy
porowo-cebulowej, wymieszać.
Ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec ok. 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć farsz i piec jeszcze przez ok. 35 minut w 180 stopniach.