Wykonanie
Jeszcze jeden chlebek upieczony przeze mnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita". Tym razem połączenie
mąki z
brązowego ryżu z gryką, ostropestem i
pestkami dyni. Zdrowy i pyszny!Składniki:1-1,5 szklanki zakwasu kukurydzianego (jak w przepisie na
chleb kukurydziano-
kasztanowy - wpis poniżej)1 i 1/2 szklanki
mąki z
brązowego ryżu ( u mnie
ryż zmielony w młynku)1 i 1/2 szklanki
mąki gryczanej (zmieliłam
kaszę gryczaną niepaloną)3 łyżki zmielonych ziaren ostropestudwie garście pestek dyni + trochę do posypania
chleba4 łyżki
siemienia lnianegosól2 łyżki
oliwySiemię zalać dwiema szklankami wrzątku i odstawić do ostygnięcia, następnie miksować przez ok. 1-2 minuty aż pojawi się piana. Wsypać
mąkę, ostropest,
pestki dyni,
sól, dodać zakwas i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Następnie włożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania (na przynajmniej 2-3 godziny). Wierzch posmarować
oliwą, posypać pestkami i
chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 70 minut.
chleb w trakcie wyrastania: