ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane

nazwa

Wykonanie

Do dzisiejszego wpisu zainspirował mnie TEN blog ,bo to tam natknęłam się na zaskakująco proste rozwiązanie. Robiłam mleko sojowe i migdałowe, więc czemu do tej pory nie wpadłam na owsiane?
Może ze względu na to, że nie potrzebuję takiego mleka. Zrobiłam je z ciekawości bo faktycznie, kiedyś zdarzyło mi się kupić mleko owsiane i mleko ryżowe, ale jakoś nie wiem do czego to zużyć. Zostają mi koktajle, a wolę koktajle akurat na sojowym lub migdałowym mleku...
No ale cóż- wszystkiego trzeba spróbować. Zrobiłam, mam, zużyłam i jakby ktoś pytał- umiem przygotować mleko owsiane, więc wpisuję na listę rzeczy, które umiem:)
Do zrobienia ok 0,7l mleka potrzebujecie
szklanka płatków owsianych nie błyskawicznych
woda ok 0,5l
sól/stewia
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i wrzucić do blendera i zmielić na gładko aż się zrobi taka biaława woda. (można dodać szczyptę soli, stewii lub wanilii czy cynamonu- Wasz wybór) Odstawić na jakieś 30min aż ostygnie i się zacznie rozwarstwiać. Weźcie potem ligninę lub jakiś cienki materiał bo należy je przecedzić. Wystarczy słoik przykryć taką ściereczką, zawiązać gumką a z góry lać mleko, nadmiar płatków i osad zostanie na ściereczce, a mleko wleje się przez ściereczkę do słoiczka. Wyciśnijcie do ostatniej kropelki :)
Tu też od Was zależy konsystencja, bo ono naprawdę syci i czuć je w koktajlu jak wypełnia brzuszek, więc możecie dać więcej wody i zamieszać.
Pozostałe płatki nadają się na przykład do naleśników czy ciastek, więc nic się nie marnuje.
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/12/domowe-mleko-owsiane.html