Wykonanie
Opowieść powigilijna o
chlebie Pana K.Pan K. zrobił zakwas na chlebek. Chlebek chciał upiec, tak świątecznie, by rodzina miała, zajadała i była dumna z Pana K.Pan K. walczył dzielnie i pilnował przed psem, przed bratem, przede mną, by mu nikt zakwasu nie zjadł...a w nocy uważał, aby Św.Mikołaj zakwasu z
mlekiem nie pomylił i nie wypił przez przypadek...Gdy nadszedł ten dzień, Pan K.
chleb wypiekł piękny, brązowy i pachnący, a my chlebek z dumą i ciekawością przyjęliśmy, by go do domu zawieźć i tam zjeść.W drodze do domu otrzymaliśmy wiadomość tajemną od Pana K: "
Chleb na 25min do piekarnika"...??????:)Śmiechu było tyle, co żalu, bo po owej wiadomości, wstawiłam chlebek do piekarnika i spaliłam go na kamień...W ramach rekompensaty, zadośćuczynienia postanowiłam nadrobić i upiec swój i wirtualnie z
Panem K. się podzielić...
Na jeden bochenek potrzeba500g zestawu ProFibra "
Chleb Bałtycki Ciemny" i odrobinę
wody- proste? Proste!Przygotowanie
chleba w piekarniku:1. 500g zestawu połączyć w misce z 1,5szkl ciepłej
wody i filiżanką
sezamu oraz połową filiżanki
otrąb pszennych ( ja dodałam, ale zupełnie nie trzeba dodawać) i mieszać powoli ok minutę aż składniki się połączą,
potem zacząć mieszać szybciej ( można mieszadłem) ok 4min+ odstawić na 15min.2. Formę posmarować
olejem i wysypać na przykład
siemieniem lnianym i włożyć masę do formy po czym odstawić na 45min w jakieś ciepłe miejsce okrywając formę ściereczką. Masa powinna zwiększyć objętość około 2razy3. Piekarnik nagrzać do 220stopni i wstawić formę z
chlebkiem na 45min i
potem zjeść ze smakiem
W Skład
chleba ProFibra wchodzi
mąka pszenna, żytnia, błonnik pokarmowy,
słonecznik,
sól, len mielony, zakwas piekarniczy, słód,
kminek,
kolendra i
drożdże. P o lecam szczególnie osobom, k
tóre robią
chleb pierwszy raz, bo wyszedł mi, nie napracowałam się, czuję się syta po zjedzeniu jednej kromki i nie mam wyrzutów sumienia, bo wiem co jem :)