ßßß Cookit - przepis na Granat, kasza manna, mleko kokosowe i orzechy włoskie

Granat, kasza manna, mleko kokosowe i orzechy włoskie

nazwa

Wykonanie

Mój taras żyje ostatnio własnym życiem. Nie odwiedzam go często. Skończyły się poranne śniadania w słońcu i wieczorne momenty z książką. Wierzba walczy z wiatrem i mrozem, ale coraz więcej liści ląduje na betonie. Wieje i dmucha coraz głośniej, a taras stał się mało przyjazny. Pouciekały z niego pająki i ja również uciekłam. Obiecuję sobie i mojej wierzbie, że wraz z nadejściem śniegu, pojawię się i zbudujemy razem małego bałwanka.
Grzeję się w kuchni coraz częściej herbatą z miodem i imbirem. Cynamon i wanilia ciągle dają mi otuchy, ale co to? Słychać śmiechy i stukanie naczyń...
Wyglądam cicho na balkon, zerkam w prawo i lewo i wiecie co widzę? Sąsiedzi siedzą przy stole na tarasie, ubrani w ciepłe swetry, Ona otulona grubym szalem, a On w śmiesznej czapce. Jedzą razem. Jedzą z moją wierzbą. Wstyd mi.
Kasza manna z orzechami...
Potrzebujecie
kasza manna filiżanka
woda- filiżanka zagotowanej w garnuszki
woda zimna mniej niż filiżanka
mleko koksowe mniej niż filiżanka
orzechy włoskie rozgniecionych lekko garść
granat pestki garść
miód lub syrop agawowy- odrobina
Kaszę mieszacie w zimnej wodzie, wlewacie do gotującej się i nadal mieszacie aby nie było grudek. Syrop/miód najlepiej zmieszać z mleczkiem kokosowym i po zdjęciu z ognia kaszki, śmiało wlejcie mleko do kaszy i zmieszajcie razem. Spróbować należy, gdyż poziom słodkości zależy od Was i pamiętajcie, granat jest kwaśny :) Ładujecie wszystko jeszcze ciepłe do filiżanki, ale uwaga! Włóżcie troszkę kaszy, potem kilka orzechów i granata pestek, potem znów kasza i orzechy itd. Jest pyszna i lekka, mleko kokosowe powinnam mieć w domu zawsze, ale niestety nie ma tak dobrze...
Smakowało?
Powiedzcie czy lubicie smak orzechów włoskich? Czy tylko laskowe Wam pasują? Ja do włoskich długo nie mogłam się przekonać, ale wiecie, że są one właściwie porównywalne? Mają podobną ilość żelaza i magnezu, różnią się lekko zawartością kwasów jedno i wielonienasyconych, ale z czystym sumieniem oba rodzaje: włoskie i laskowe, a do tego migdały również śmiało :)
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/11/granat-kasza-manna-mleko-kokosowe-i.html