ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie z truskawkami. Mmmm!

Tosty francuskie z truskawkami. Mmmm!

nazwa

Wykonanie

Za oknem szaro, buro i ponuro. Nosa nie chce się wychylać spod kołdry, a wspomnienie lata wydaje się być tak obce i dalekie, jakby było jedynie wytworem spragnionej ciepła wyobraźni. Brrr!
Na taki poranek najlepsze jest śniadanie "na ciepło", na słodko, z dodatkiem truskawek, bo czyż to właśnie nie one kojarzą nam się z początkiem lata?
Inspiracją była dla mnie Nigella Lawson i jej przepis na francuskie tosty. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy truskawkami, to możemy użyć dowolnego dżemu, a nawet serka waniliowego - też będą pyszne!
Składniki na tosty (na 2 osoby):
2 jajka,
kilka kropel olejku waniliowego (lub cukier waniliowy)
1 łyżka cukru pudru (jeśli dajemy cukier waniliowy to nie dodajemy cukru pudru),
60 ml mleka,
4 kromki chleba tostowego (pszenne pieczywo najlepiej się sprawdza, może być czerstwe),
łyżka masła do smażenia.
Składniki na polewę truskawkową:
150 g truskawek (w moim przypadku mrożone),
4 łyżki cukru,
łyżka soku z cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw musimy rozbełtać jajka. Następnie dodajemy do nich mleko, łyżkę cukru pudru i olejek waniliowy. Mieszamy około minutę, a potem każdą z kromek maczamy w powstałej mieszance z obu stron po 2-3 minuty. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy tosty z obu stron aż do zarumienienia.
Truskawki opłukujemy w letniej wodzie, tak aby pozbyć się drobinek lodu, następnie wrzucamy do malaksera lub za pomocą blendera rozcieramy je na miazgę. Gdyby to były świeże truskawki, to wystarczyłoby dodać cukier i sok z cytryny. Natomiast mrożone należy podgrzać w mikrofali lub w garnuszku na piecu i wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
Mmmm, smacznego!
Biorę udział w akcji:
Źródło:http://kryzysowapanidomu.blogspot.com/2012/12/tosty-francuskie-z-truskawkami-mmmm.html