Zakwas żytni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dokładny schemat hodowania zakwasu żytniego:
Dzień I
wymieszać 1/2 szkl mąki żytniej typ 2000 z 1/2 szklanki letniej wody i skórką z kromki chleba razowego
po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
Dzień II
po 24 godzinach od nastawienia zakwasu dokarmić go 2 łyżkami mąki żytniej typ 2000 wymieszanej z 2 łyżkami letniej przegotowanej wody, wymieszać,
po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
Dzień III
po upływie 12 godzin od ostatniego mieszania zakwas dokarmić 2 łyżkami mąki żytniej typ 2000, 2 łyżkami letniej przegotowanej wody, wymieszać
po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
Dzień IV-VII
po upływie 12 godzin od ostatniego mieszania zakwas dokarmić 1 łyżką mąki żytniej oraz 1 łyżką letniej przegotowanej wody, wymieszać
po upływie 12 godzin od dokarmiania zakwas wymieszać
Po mniej więcej tygodniu nasz zakwas będzie gotowy. W lodówce zakwas przechodzi w stan spoczynku i nie wymaga ciągłego dokarmiania, można go przechowywać nawet do 2 tygodni. Jednak przed pieczeniem lub kolejnym dokarmieniem należy go"ożywiać". Polega to na wyjmowaniu z lodówki naczynia z zakwasem, przemieszaniu zawartości i pozostawieniu zakwasu na kilka godzin w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu, aby zakwas się "obudził". Po 8-12 godzinach dokarmiamy go mieszanką żytniej mąki typ 2000, letniej przegotowanej wody.
Ja nie jestem zwolenniczką trzymania w lodówce dwóch zakwasów. Wystarczy przed pieczeniem dokarmić zakwas mąką pszenną i już mamy zakwas pszenny.
Źródło:http://poradniczanka.blogspot.com/2014/01/zakwas-zytni.html