ßßß Cookit - przepis na Kluski kładzione

Kluski kładzione

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
2-3 szklanki mąki
Jaja 2 szt.
0,5 - 1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
Jaja, wodę i sól mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę.
W garnku zagotowujemy wodę.
Sposobów wykonania klusek kładzionych jest kilka. Można na przykład nabierać ciasto na łyżę, drugą łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się wodę.
Ja jednak jestem bardziej leniwy i nie mam tyle cierpliwości, dlatego wykładam część ciasta na deskę, łyżką zmoczoną we wrzątku rozsmarowuję na grubość ok 1 cm, kładę deskę na krawędzi garna i mocząc co jakiś czas łyżkę w wodzie, zsuwam porcje ciasta wprost do wrzątku. Kluchy nie są może takie ładne i równe, ale smakują tak samo dobrze.
Po włożeniu porcji klusek, czekam, aż wypłyną i gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do miski z zimną wodą.
Czynności powtarzam do wyczerpania ciasta. Następnie odcedzam schłodzone kluski.
Są świetnym dodatkiem do zup i dań z sosami. Można je również podsmażyć na patelni ze skwarkami z boczku.
Źródło:http://kulinariat.blogspot.com/2015/02/kluski-kadzione.html