Co lubię robić w niedzielę na obiad?Właśnie to : smażoną karkówkę w plastrach z marchewką i cebulą. Do tego pyzy, sos spodmięsa no i różnorodność warzyw do wyboru.Składnikikg karkówki wieprzowej pokrojonej w plastry o grubości1 1 1/2 cm3 duże cebule pokrojone w pióra2 ząbki czosnku obrane w całości1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki2 marchwie pokrojone w słupkiłyzecka chrzanusólłyżeczka cukru2 łyżeczki octujabłkowego1 szklanka bulionu drobiowegoPrzygotowanieKarkówkę kładziemy na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu i podsmażamy z każdej strony, solimy i czekamy aż puści soki, podsmazamy dalej, aby utworzył sie "smaczek"Dorzucamy cebulę i czosnek, papryki i chrzan, zalewamy bulionem drobiowym.Przykrywamy i dusimy aż płyn wyparuje a całość znów się przysmaży, dodajemy marchew, teraz podlewamy tylko delikatnie wodą tak długo aż mięso zmięknie. Smakujemy sos aby wiedzieć czy nie doprawić.Taki proces od początku do końca trwa około 2 godzin.Podajemy z czym nam sie podoba.Ja lubię zrobic sos spodmięsa a do tego pyzy.Bona Apetita!