ßßß Cookit - przepis na Szczaw na wypasie (zupa krem)

Szczaw na wypasie (zupa krem)

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie wracam z pracy dopiero wieczorem, więc rolę kuchmistrza po raz kolejny przejął mój ukochany. I dobrze, bo lubię od niego połykać.
Po powrocie z pracy wylądował przede mną aromatyczny talerz zupy szczawiowej. Przepis został mi przekazany oralnie.
Na zupę potrzeba (tak w przybliżeniu):
Pęczek szczawiu
Kilka ziemniaków
Kilka cebul
Ok 1/3 szklanki fasoli mung
Garść świeżych bądź suszonych grzybów
Sól
Mleko sojowe, lub inne mleko roślinne (opcjonalnie)
Szczaw myjemy i blendujemy w niewielkiej ilości wody.
Obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, wraz z grzybkami i mungiem gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości (jeśli grzybki były suszone to dobrze je dzień wcześniej namoczyć, podobnie dobrze jest namoczyć fasolę, ale i bez tego się obejdzie ;))
W między czasie siekamy i podsmażamy cebulkę. Podsmażoną dorzucamy do gara i wszystko razem blendujemy. Dodajemy uprzednio zblendowany szczaw i opcjonalnie kapkę mleka roślinnego dla uzyskania fajnego koloru. Wszystko dopieszczamy jeszcze chwilkę blenderem i zupa jest gotowa.
U nas podana z grzankami i listkiem bazylii
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/07/wypasiona-szczawiowa-zupa-krem.html