ßßß Cookit - przepis na Smerfowe babeczki, czyli cup cakes z jagodowym kremem

Smerfowe babeczki, czyli cup cakes z jagodowym kremem

nazwa

Wykonanie

Coś dla fanów słodkich babeczek. Smerfowe cup cakes na pewno będą świetnie wyglądać na urodzinowym stole Waszego dziecka. Nie jeden maluch będzie miał wielką radość z ich koloru i słodkiego smaku.
Składniki na 12 babebeczek:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
100 ml rozpuszczonego i wystudzonego masła
Krem:
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
100 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki soku jagodowego
Ciasto robimy tak:
W jednym naczyniu jajka roztrzepujemy z masłem, cukrem i mlekiem. W kolejnym naczyniu mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem. Zawartość obu naczyń łączymy i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papierowych foremek (dodatkowo w formie do pieczenia muffinek) i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.
Krem:
Zwykłe mleko zagotowujemy z cukrem kryształem. Masło ucieramy i powoli dodajemy przestudzone mleko, oraz cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mleko w proszku i cukier puder oraz sok jagodowy. Uwaga: Radzę sprawdzić, czy krem nie jest za słodki zanim dodacie cukier puder (samo mleko w proszku i zwykły cukier mogą już wystarczyć)
Koszt przygotowania: ok 15 złotych
Czas przygotowania z ozdobieniem: mi zajęło 1h, ale nie miałam dobrej "wyciskarki" do kremu
Stopień trudności: Średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/smerfowe-babeczki-czyli-cup-cakes-z.html