Coś dla fanów słodkich babeczek. Smerfowe cup cakes na pewno będą świetnie wyglądać na urodzinowym stole Waszego dziecka. Nie jeden maluch będzie miał wielką radość z ich koloru i słodkiego smaku.Składniki na 12 babebeczek:2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru1 szklanka mleka1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jaja100 ml rozpuszczonego i wystudzonego masłaKrem:1/4 szklanki mleka1/3 szklanki cukru1,5 szklanki mleka w proszku100 g masła1/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego1/3 szklanki soku jagodowegoCiasto robimy tak:W jednym naczyniu jajka roztrzepujemy z masłem, cukrem i mlekiem. W kolejnym naczyniu mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem. Zawartość obu naczyń łączymy i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papierowych foremek (dodatkowo w formie do pieczenia muffinek) i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.Krem:Zwykłe mleko zagotowujemy z cukrem kryształem. Masło ucieramy i powoli dodajemy przestudzone mleko, oraz cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mleko w proszku i cukier puder oraz sok jagodowy. Uwaga: Radzę sprawdzić, czy krem nie jest za słodki zanim dodacie cukier puder (samo mleko w proszku i zwykły cukier mogą już wystarczyć)Koszt przygotowania: ok 15 złotychCzas przygotowania z ozdobieniem: mi zajęło 1h, ale nie miałam dobrej "wyciskarki" do kremuStopień trudności: Średnie