ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa nie taka ostra jak na Węgrzech

Zupa gulaszowa nie taka ostra jak na Węgrzech

nazwa

Wykonanie

Czy wszystko, co oryginalnie jest daniem kuchni węgierskiej musi zawsze palić nasze przełyki? Zależy, jakich przypraw użyjemy, oraz w jakiej ilości.
Proponuję Wam, najproszą zupę na świecie, po zjedzeniu której będziecie się czuli jakbyście zjedli drugie danie.
Składniki dla 4 osób:
500g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, biodrówka)
4 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
mąka, sól, pieprz
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na patelni do lekkiego zbrązowienia krawędzi. W czasie smarzenia mięsa dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę (Cebula zrobi się brązowa szybciej więc nie zaczynamy smażyć razem). Po podsmażeniu przekładamy do garnka, zalewamy ok 1litrem gorącej wody, dosypujemy kminek i pieprz i tak gotujemy ok 30-40 minut (aby mięso zmiękło). Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat oraz mąkę wymieszaną z zimną wodą, aby zagęścić zupę.
Proste? A jakie smaczne :)
Koszt dla 4 osób to maksymalnie 15 złotych.
Czas przygotowania: ok 75 minut.
Stopień trudności: Łatwy
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/zupa-gulaszowa-nie-taka-ostra-jak-na.html