Wykonanie
Czy wszystko, co oryginalnie jest daniem kuchni węgierskiej musi zawsze palić nasze przełyki? Zależy, jakich przypraw użyjemy, oraz w jakiej ilości.Proponuję Wam, najproszą zupę na świecie, po zjedzeniu której będziecie się czuli jakbyście zjedli drugie danie.Składniki dla 4 osób:500g
mięsa wieprzowego na gulasz (
łopatka, biodrówka)4
ziemniaki1
cebula2 łyżeczki
kminku2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegomąka,
sól,
pieprzmasło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na patelni do lekkiego zbrązowienia krawędzi. W czasie smarzenia
mięsa dokładamy pokrojoną w kostkę
cebulę (
Cebula zrobi się brązowa szybciej więc nie zaczynamy smażyć razem). Po podsmażeniu przekładamy do garnka, zalewamy ok 1litrem gorącej
wody, dosypujemy
kminek i
pieprz i tak gotujemy ok 30-40 minut (aby
mięso zmiękło). Po tym czasie dokładamy
ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat oraz
mąkę wymieszaną z zimną
wodą, aby zagęścić zupę.Proste? A jakie smaczne :)
Koszt dla 4 osób to maksymalnie 15 złotych.Czas przygotowania: ok 75 minut.Stopień trudności: Łatwy