ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z owocami lata

Drożdżowe z owocami lata

nazwa

Wykonanie

Nie było mnie 2 tygodnie.
Byłam, ale jakby mnie nie było.....
Czas przeciekał przez palce, a ja jak zwykle: pracowałam, gotowałam, piekłam i pstrykałam.
Tylko jakoś nie mogłam przetworzyć tego wszystkiego na swoją obecność tutaj.
Czasem tak mam.
Ale wracam :D
Mam się dobrze i zapraszam was na ciasto drożdżowe w letnim wydaniu: z owocami sezonowymi.
Cieszmy się nimi, póki są:)
4,5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1,5 szklanki letniego mleka
80 g masła, stopionego i przestudzonego
3 jajka
2-3 łyżki esencji waniliowej
pół szkalnki cukru
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
500 g letnich owoców (truskawki, porzeczki, jagody, czereśnie, maliny, jeżyny)
płatki migdałowe do posypania
3-4 łyżki grubego cukru (opcjonalnie)
Drożdże rozpuść w odrobinie mleka, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby ruszyły.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszysta masę, następnie przesiej mąkę, dodaj resztę mleka, zaczyn drożdżowy, esencję waniliową, sól i wymieszaj całość do polączenia składników. Na końcu dodaj roztopiony tłuszcz i zarabiaj ciasto, aż masło zostanie wchłonięte, a cała masa będzie jednolita i lśniąca.
Miskę nakryj lnianą ściereczką i odtaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Na wierzchu rozłóż równomiernie owoce. Wierzch posyp cukrem i płatkami migdałowymi.
Drożdżówkę piecz w piekarniku nagrzaym do 180 stopni C przez około 45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/07/drozdzowe-z-owocami-lata.html