Wykonanie
Nie było mnie 2 tygodnie.Byłam, ale jakby mnie nie było.....Czas przeciekał przez palce, a ja jak zwykle: pracowałam, gotowałam, piekłam i pstrykałam.Tylko jakoś nie mogłam przetworzyć tego wszystkiego na swoją obecność tutaj.Czasem tak mam.Ale wracam :DMam się dobrze i zapraszam was na
ciasto drożdżowe w letnim wydaniu: z
owocami sezonowymi.Cieszmy się nimi,
póki są:)
4,5 szklanki
mąki (użyłam tortowej)1,5 szklanki letniego
mleka80 g
masła, stopionego i przestudzonego3
jajka2-3 łyżki esencji waniliowejpół szkalnki
cukru25 g świeżych
drożdżyszczypta
soli500 g letnich
owoców (
truskawki,
porzeczki,
jagody,
czereśnie,
maliny,
jeżyny)
płatki migdałowe do posypania3-4 łyżki grubego
cukru (opcjonalnie)
Drożdże rozpuść w odrobinie
mleka, dodaj łyżkę
cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby ruszyły.
Jajka zmiksuj z
cukrem na puszysta masę, następnie przesiej
mąkę, dodaj resztę
mleka, zaczyn
drożdżowy, esencję
waniliową,
sól i wymieszaj całość do polączenia składników. Na końcu dodaj roztopiony tłuszcz i zarabiaj ciasto, aż
masło zostanie wchłonięte, a cała masa będzie jednolita i lśniąca.Miskę nakryj lnianą ściereczką i odtaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Na wierzchu rozłóż równomiernie
owoce. Wierzch posyp
cukrem i
płatkami migdałowymi.Drożdżówkę piecz w piekarniku nagrzaym do 180 stopni C przez około 45 minut.Smacznego!