Wykonanie
Wspaniała, sycąca zupa na zimne popołudnia i wieczory. Prosta i szybka w przygotowaniu, w sam raz na początek tygodnia:)Ugotowałam na zapas; jak to mówią ''raz, a dobrze'' :DPamięć podpowiada mi, iż już wielkokrotnie przekonywałam się, że obiad przygotowany na ''przynajmniej dwa dni'', często kończył się tego samego dnia, wieczorem. Ciekawe, jak będzie tym razem?2 duże
brokuły5 sporych
ziemniaków1,5 litra
bulionu5 ząbków
czosnku1
serek kremowy (200g)
Philadelphia light (lub inny kremowy)50 g startego
parmezanupieprz i
sólkilka gałązek świeżego
tymianku lub innych ulubionych
ziół (do podania)
Brokuły umyj i podziel na różyczki.
Ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej
warzywa bulionem i gotuj do miękkości. W międzyczasie obierz
czosnek i przeciśnij go przez praskę; dodaj do zupy.Gdy warzywa będą miękkie, dodaj
serek kremowy i za pomocą blendera zmiel całosć. Dodaj starty
parmezan, dopraw
pieprzem i
solą. Przed podaniem dodaj kilka listków świeżego
tymianku.Smacznego!