ßßß Cookit - przepis na Smażona sola z puree z bobu

Smażona sola z puree z bobu

nazwa

Wykonanie

Dziś ryba. Znana prawie wszystkim sola w towarzystwie puree z bobu. W ten sposób odkryłam to warzywo na nowo i smakowało pysznie :)
(dla 4 osób)
Potrzebujemy:
4 filety soli ze skórą lub bez
sól morska
pieprz
cytryna
2 łyżki mąki
masło klarowane
600 gram bobu
ząbek czosnku
50 ml śmietany 30%
pieprz
sól
sok z cytryny
Z rybą możecie postąpić jak w przypadku lina . Bób musimy ugotować do miękkości. Zalać zimną wodą, odczekać aż lekko przestygnie i niestety obrać z łupinki. Nie jest to praca dla takich osób jak ja, ale pocieszałam się efektem końcowym :D Kiedy w końcu obrałam te nieskończoną ilość ziarenek mogłam przystąpić do dalszej pracy. Bób ląduje z powrotem w garnku ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Chwilę gotujemy, dosłownie 2 minuty i rozdrabniamy całość blenderem. Na koniec sprawdzamy smak, w razie potrzeby doprawiamy i skraplamy cytryną żeby zachował kolor. Podajemy w kształcie gałki od lodów, do tego rybka i plaster cytryny. Lepiej niż w Ustce :D
+1 demo: Podstawowe page
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/07/smazona-sola-z-puree-z-bobu.html