Wykonanie
Ciężko w sklepie znaleźć dobrą jakościowo
wędlinę dlatego od czasu do czasu piekę kawałek
mięsa sama. Tym razem
schab ze
śliwką i
płatkami czosnku.Potrzebujemy1 kg
schabu bez kości100 gram
śliwek suszonych2 ząbki
czosnkumajeranekpieprzsólpapryka słodkakminek mielony
czarnuszka mielona
Schab myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Robimy nacięcie nożem, następnie końcem od drewnianej kopystki przebijamy na wylot
mięso. W powstały otwór wkładamy wszystkie nasze śliweczki. Tak nadziany
schab nacieramy zmieszanymi
przyprawami, dodatkowo na wierzch sypiemy jeszcze
majeranku i układamy plasterki
czosnku. Dostałam od teściowej specjalną siateczkę do pieczenia
szynek i w nią włożyłam
mięso, jeśli jej nie masz możesz użyć rękawu do pieczenia lub zwykłej foli aluminiowej.
Mięso pieczemy w 170`C do 60 minut. Pysznie smakuje po ostygnięciu, ale my próbujemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika :) Kto nie lubi domowej
wędlinki na chlebek.