ßßß Cookit - przepis na Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Ciężko w sklepie znaleźć dobrą jakościowo wędlinę dlatego od czasu do czasu piekę kawałek mięsa sama. Tym razem schab ze śliwką i płatkami czosnku.
Potrzebujemy
1 kg schabu bez kości
100 gram śliwek suszonych
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
papryka słodka
kminek mielony
czarnuszka mielona
Schab myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Robimy nacięcie nożem, następnie końcem od drewnianej kopystki przebijamy na wylot mięso. W powstały otwór wkładamy wszystkie nasze śliweczki. Tak nadziany schab nacieramy zmieszanymi przyprawami, dodatkowo na wierzch sypiemy jeszcze majeranku i układamy plasterki czosnku. Dostałam od teściowej specjalną siateczkę do pieczenia szynek i w nią włożyłam mięso, jeśli jej nie masz możesz użyć rękawu do pieczenia lub zwykłej foli aluminiowej. Mięso pieczemy w 170`C do 60 minut. Pysznie smakuje po ostygnięciu, ale my próbujemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika :) Kto nie lubi domowej wędlinki na chlebek.
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/06/schab-ze-sliwka.html