Wykonanie
Najlepszy
biszkopt pod słońcem - puszysty, lekki, idealny, bez dodatku
proszku do pieczenia. Przepis pochodzi z bloga .
Biszkopt nie opadł, równo się piekł, ładnie odszedł od blaszki, ładnie się kroił, rewelacyjnie smakował.
Biszkopt idealny do
tortów i do wszelkiego rodzaju ciast przekładanych kremem i
owocami.
Składniki:- 7
jajek- 1 szklanka
mąki pszennej tortowej- 1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostają nieposmarowane (
biszkopt po posmarowanych tłuszczem bokach będzie miał utrudnione zadanie w wyrastaniu). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.Do miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy piana będzie ubita dodać stopniowo roztrzepane
żółtka i mieszać na najniższych obrotach miksera. Powoli dodać zmieszane
mąki i całość mieszać delikatnie łyżką do połączenia składników, uważać aby nie uszkodzić delikatnej struktury piany.Masę przełożyć do formy, piec około 35-40 minut. Przez pierwsze 20 minut pieczenia nie otwierać piekarnika. Ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem. Upieczony
biszkopt natychmiast wyjąć i energicznie z odległości około 50 cm rzucić w formie o blat. Wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu po odcięciu
boków biszkopta od blaszki nożykiem.