ßßß Cookit - przepis na "PO-RZUCONY" BISZKOPT

"PO-RZUCONY" BISZKOPT

nazwa

Wykonanie

(Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com)
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Masę ciągle miksujemy. Następnie dodajemy (stopniowo) żółtka- dalej ubijamy. Mąki mieszamy, przesiewamy i dodajemy do słodkiej masy jajecznej. Całość mieszamy energicznie drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przekładamy ciasto. Pieczemy biszkopt w temperaturze 160 - 170*C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Opuszczamy je (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Następnie wkładamy je z powrotem do uchylonego piekarnika, aby ostygło.
Biszkopt bardzo wyrósł (do wysokości foremki). Przekroiłam go wzdłuż na 2 blaty (spokojnie można go podzielić na 2-3 części).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/08/po-rzucony-biszkopt.html