ßßß
            
        
Składniki:- wywar z golonki pieczonej w kapuście (można zastąpić zwykłym bulionem)- 10 dkg wędzonego boczku- 1 ćwiartka z kurczaka- szklanka białej fasoli (namoczonej)- garść makaronu ( u mnie kolorowe świderki)- 1 marchew- 1/2 cebuli- kawałek pora, selera, pietruszki- liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego- sól, pieprz, majeranek, rozmaryn- 2 łyżki śmietanyPrzygotowanie:Fasolę opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Mięso obgotować usuwając szumowiny. Do garnka z wywarem dodać liść, ziele, pietruszkę, por, seler oraz wsypać odcedzoną z wody fasolę. Całość przyprawić solą i gotować do momentu aż mięso zrobi się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości a fasola będzie się robiła miękka. Wyjąć mięso, dodać pokrojoną w kostkę marchew i przypaloną nad ogniem (palnikiem gazowym) cebulę. Mięso oddzielić od kości i skóry, podzielić na niewielkie kawałki i wrzucić do zupy. Wsypać makaron i gotować na niewielkim ogniu aż makaron zmięknie. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną łyżką gorącej zupy śmietanę, przyprawić ziołami i w razie konieczności solą i pieprzem.