Wykonanie
Niestety nie wziąłem ze sobą aparatu fotograficznego, dlatego zdjęcia które
będę prezentował nie są najlepszej jakości gdyż wykonane zostały przy użyciu telefonu komórkowego.Na początek pragnę przedstawić wam danie którego nazwa z
języku królów to "Jacket potato" co można przetłumaczyć jako
ziemniak w mundurku. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i posiada wiele wariacji.Wersja prezentowana na zdjęciu to wariant z
serem i coleslaw ( zwanego w ponglish - kolesławem). Sporego
ziemniaka (wielkości pięści) pieczemy na grillu aż ten będzie miękki w środku. W restauracjach lub innych jadłopodawalniach na wyspach zazwyczaj używa się w tym celu mikrofali co pozwala na przygotowanie dania w około 7 minut. Teraz jeszcze krótkie wyjaśnienie dla tych którzy nie wiedzą co to jest "kolesław". Otóż jest to
tarta marchewka z drobno siekana
białą kapustą wymieszane z
majonezem.W restauracji w której zdarza mi się pracować w sezonie letnim, serwujemy kilka wersji "jacket potato": z
serem, z
serem i
fasolką gotowaną z
sosie pomidorowym, z samą
fasolką, z
tuńczykiem lub z coleslaw. Zdarza się również serwowanie samego
ziemniaka z
masłem.Jacket potato jest często zamawiane jako swego rodzaju starter. Zamawiany jest również przez osoby praktykujące zdrowe żywienie lub chcące się odchudzić, wtedy nieodzownym dodatkiem do tego dania jest "diet coke" czyli dietetyczna Coca Cola.Jako że jest to pierwszy z tego rodzaju postów,
będę wdzięczny za wszelakie uwagi i sugestie :-)