Wykonanie
Kilka lat temu w sklepiku w Sienie z dziesiątkami rodzajów
makaronu - urzekł mnie czarny
makaron spaghetti - z tamtej podróży jednak przywiozłam wałek do ciasta, a w sprawie
makaronu obeszłam się smakiem. Trochę
potem żałowałam, że nie kupiłam tego ciekawego
makaronu, niewątpliwie zapadł mi w pamięci ten rodzaj pasty. Później doczytałam, że barwiony jest naturalnym barwnikiem pochodzącym z "mątwy morskiej" - intrygującej
ośmiornicy.Niedawno udało mi się zakupić go w Polsce - trochę szkoda, bo myślałam, że trzeba będzie jechać po niego do Włoch :p (byłby dobry powód, nieprawdaż?).Wyłupiaste oczy z
sera mozzarella i
oliwek - które widziałam w Internecie - odrazu skojarzyły mi się z "mrocznym czarnym
makaronem". Aż strach się bać, a co dopiero jeść :P
1 opakowanie czarnego lub zwykłego
makaronu tagliatelle50 dag
mięsa mielonego z
łopatki1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek2 puszki
pomidorówtymianekpieprz białysólOczy:
mozzarella w kulkachkilka
oliwekziele angielskie,
pieprzMakaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, dodajemy
mięso mielone, podsmażamy.
Potem dodajemy pokrojone
pomidory z puszki,
zioła i dusimy przez 20 minut, sos powinien zgęstnieć. Ewentualnie doprawiamy do smaku ulubionymi
ziołami.Z kulek
mozzarelli robimy gałki oczne, z zielonych
oliwek i
pieprzy lub
ziela angielskiego oczy. I efekt wyłupiający!