Wykonanie
Chodziły za mną domowe bułeczki
drożdżowe ze
śliwkami lub
truskawkami i na blogu Moniq wypatrzyłam przepis na właśnie takie pachnące wakacjami na wsi – bułeczki ze
śliwkami :) A
śliwki w sezonie letnim tylko 4 zł za kilogram ;)Wyrosły pięknie i rzeczy
wiście rozpływały się w ustach :) jedynie kruszonkę według swojego przepisu do nich zrobiłam, poniżej przepis Moniq .
Składniki na 12 bułeczek:400 g
mąki tortowej120 g miękkiego
masła25 g świeżych
drożdży70 g
cukru100 ml
mleka3
jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)10
śliwekszczypta
soliKruszonka:½ szklanki
cukru pudru¾ szklanki
mąki krupczatki125 gram
margaryny1
cukier waniliowyDrożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki
cukru, zalewamy
mlekiem i dodajemy 2 łyżki
mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy
mąkę,
cukier,
sól,
jajka oraz
masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana
mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy pół lub cała
śliwkę, zalepiamy i kładziemy zlepieniem do tortownicy (tortownicę wysłać papierem do pieczenia). Bułeczki układamy w okrąg jedna przy drugiej, a w środku dwie lub jedną, wypełniając całą tortownicę. Kiedy bułeczki wypełnią całą tortownicę, odstawiamy je do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na kolejne 40 minut.W międzyczasie z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy delikatnie
jajkiem rozbełtanym i posypujemy kruszonką.
Potem siup do piekarnika o temp 180 stopni na 30 minut