Wykonanie
Sezon na
truskawki wywołuje we mnie słabość do
jogurtowych serników, deserów w pucharkach, które można wreszcie wyciągnąć z kącika witryny z naczyniami... Nic tylko korzystać z tego
truskawkowego boomu! Zatem dzisiaj chciałam przedstawić mój stary przepis na sernik :)1 opakowanie okrągłych
biszkoptów1 szklanka
mleka300 ml
jogurtu naturalnego1/3 szklanki
cukru pudru2,5 łyżki
żelatyny spożywczej½ szklanki
wody do
żelatyny35 dag świeżych
truskawek1
galaretka truskawkowaBiszkopty trzeba namoczyć krótko w
mleku, a następnie układać na spód tortownicy. na Spo
Truskawki przekroić na pół, część ułożyć na biszkoptach, resztę odstawić.
Cukier puder wymieszać z
jogurtem, rozpuścić w 3 łyżkach zimnej
wody żelatynę, zalać wrzątkiem do wysokości 1/3 szklanki, wymieszać dokładnie i letnią
żelatynę wlać do masy jogurtowej, wymieszać. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na 15- 20 minut aż zacznie gęstnieć. Wlać masę
jogurtową do tortownicy, wstawić do lodówki na 1,5 godziny, układać na serniku
truskawki, zalać kilkoma łyżkami
galaretki, wstawić do lodówki na 20 minut, zalać pozostałą
galaretką. Wstawić do lodówki na noc.