Wykonanie
Talarki to przepyszny sposób na
ziemniaki. Polecam szczególnie dla dzieci, które
ziemniaki pod taką postacią na pewno z chęcią zjedzą. Można je podawać zarówno same np. z
sosem czosnkowym, jak i jako dodatek do głównego dania.Osobiście uwielbiam talarki, za chrupkość i miękkość jednocześnie. Do tego są dużo zdrowsze niż frytki!
Czas przygotowania : 5 min + 45 min pieczeniaSkładniki (dla 3 osób):- 1 kg
ziemniaków- 2 łyżeczki
oleju- 3 łyżeczki
przyprawy do ziemniaków- 1 łyżeczka
majeranku- 2 łyżeczki
soli ziołowej-
sól - do smaku, po pieczeniu
Obierz i umyj
ziemniaki (1). Pokrój je w krążki o grubości około 0,5cm (2). Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj
olej i posyp
przyprawami (3). Całość dokładnie wymieszaj (4). Piecz w 200oC około 45 minut. Co jakiś czas zamieszaj talarki, aby równomiernie się przypiekły.