Wykonanie
Latem nie zawsze mam ochotę na porządny obiad, spaghetti z sosem z
pietruszki jest idealny na takie dni. Lekko, świeżo i pysznie. M był zadowolony, ja również. Danie jest dobre, nawet na zimno, a nadmiar sosu można włożyć do słoiczka, nalać na wierzch
oliwę i przechowywać w lodówce.
Czas przygotowania : 20minSkładniki (na 2 porcji):- 100g
makaronu spaghetti- 30g posiekanej
natki pietruszki- 1 ząbek
czosnku- 20g
orzechów nerkowca- 20g
płatków migdałowych-
oliwa-
sól,
pieprz- starty
parmezan1. Ugotuj
makaron w osolonej wodzie.2. Zmiksuj blenderem
natkę pietruszki,
orzechy,
płatki migdałowe i
czosnek (można również utrzeć w moździerzu lub drewnianym tłuczkiem).
3. Powoli, stale miksując, dodawaj
oliwy, aż otrzymasz spójną pastę.
4. Przypraw sos do smaku
solą i
pieprzem.5. Wymieszaj
makaron z sosem.6. Posyp startym
parmezanem.