ßßß Cookit - przepis na -laska wanilii

-laska wanilii

nazwa

Wykonanie

No i oczywiście nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego :-) Kto ma ochotę, zapraszam wypróbować, bo deser jest naprawdę wyśmienity. Jedyne co to następnym razem zrobię do mniejszych pucharków, bo poległam w połowie :p
składniki na mus czekoladowy:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200ml śmietanki kremówki
- 2łyżki likieru amaretto
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
składniki na krem waniliowy:
-150ml śmietanki 30%
-200ml mleka
-laska wanilii
-2łyżki cukru
-5żółtek
-3 łyżki żelatyny wymieszanej w odrobinie wody
Ponadto:
- truskawki do przyozdobienia deseru
Przygotowanie musu :
Czekoladę łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna, dodajemy likier i mieszamy. Zdejmujemy naczynie z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem . Następnie łączymy je z przestudzoną czekoladą. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy.Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, odstawiamy na kilka chwil.Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Kiedy będą już dosyć ubite, dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Przekładamy delikatnie, małymi porcjami, do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się połączą.
sposób wykonania kremu:
Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę i mleko, następnie słodzimy.Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wrzucamy do mleka nasionka razem z laską.Zagotowujemy.Po zagotowaniu wyciągamy kawałki laski i stopniowo wlewamy gorące mleko do rozbełtanych żółtek ciągle mieszając,następnie przelewamy krem z powrotem do garnka i stawiamy na malutkim ogniu gotując, aż sos zgęstnieje nie przerywając mieszania.Uważać, aby żółtka się nie ścięły,bo zrobi się jajecznica.Odstawiamy krem z gazu i wlewamy żelatynę dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
Do pucharka nakładamy mus czekoladowy a następnie krem waniliowy.Przyozdabiamy truskawkami i musem truskawkowym. Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/09/mus-czekoladowy-z-kremem-waniliowym.html