Wykonanie
No i oczywiście nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego :-) Kto ma ochotę, zapraszam wypróbować, bo deser jest naprawdę wyśmienity. Jedyne co to następnym razem zrobię do mniejszych pucharków, bo poległam w połowie :p
składniki na
mus czekoladowy:- 200g
gorzkiej czekolady- 200ml
śmietanki kremówki- 2łyżki
likieru amaretto- 4
jajka- 3 łyżki
cukruskładniki na krem
waniliowy:-150ml
śmietanki 30%-200ml
mleka-
laska wanilii-2łyżki
cukru-5żółtek-3 łyżki
żelatyny wymieszanej w odrobinie
wodyPonadto:-
truskawki do przyozdobienia deseru
Przygotowanie musu :
Czekoladę łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Gdy stanie się płynna, dodajemy
likier i mieszamy. Zdejmujemy naczynie z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem . Następnie łączymy je z przestudzoną
czekoladą. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, odstawiamy na kilka chwil.
Białka z dodatkiem szczypty
soli ubijamy na sztywną pianę. Kiedy będą już dosyć ubite, dodajemy
cukier i ponownie miksujemy. Przekładamy delikatnie, małymi porcjami, do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się połączą.
sposób wykonania kremu:Do garnka o grubym dnie wlewamy
śmietankę i
mleko, następnie słodzimy.
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wrzucamy do
mleka nasionka razem z laską.Zagotowujemy.Po zagotowaniu wyciągamy kawałki laski i stopniowo wlewamy gorące
mleko do rozbełtanych
żółtek ciągle mieszając,następnie przelewamy krem z powrotem do garnka i stawiamy na malutkim ogniu gotując, aż sos zgęstnieje nie przerywając mieszania.Uważać, aby
żółtka się nie ścięły,bo
zrobi się jajecznica.Odstawiamy krem z gazu i wlewamy
żelatynę dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.Do pucharka nakładamy
mus czekoladowy a następnie krem
waniliowy.Przyozdabiamy
truskawkami i musem
truskawkowym. Smacznego :-)