ßßß Cookit - przepis na Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i pieczarkami.

Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i pieczarkami.

nazwa

Wykonanie

To danie, razem z sałatą i dipem czosnkowym robiłam na egzaminie zawodowym, więc postanowiłam powtórzyć i w domu :)
Ciasto:
0.5 kg mąki
50 g drożdży
0.5 kostki smalcu
0.5 kostki margaryny
2 żółtka
szczypta soli
200 ml śmietany 18%
Mąkę, smalec, margarynę i szczyptę soli posiekać dużym nożem na stolnicy.
W osobnej miseczce śmietanę, żółtka (białka zostawić!) i drożdże wymieszać na jednolitą masę.
Dodać mieszaninę do mąki, zagnieść.
Wstawić do lodówki na 20 minut.
Farsz:
0.5 kg kapusty kwaszonej
0.5 kg pieczarek
2 cebule
pieprz, sól do smaku
Kapustę ugotować. Gdy ostygnie zmielić przez maszynę na grubych oczkach.
Pieczarki oczyścić, rozdrobnić (zetrzeć na tarce o grubych oczkach), smażyć z drobno posiekaną cebulką.
Połączyć i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty (wielkość zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać paszteciki). Na środek układać farsz, składać na pół w trójkąty. Zakleić i brzegi ozdobić widelcem. Posmarować białkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2013/08/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-kapusta-i.html