Wykonanie
Pomysł na to ciasto widziałam w dwóch gazetkach
między innymi w "przyślij przepis". Przepis zmodyfikowałam według własnego uznania:-) No i oczywiście
biszkopt robiłam z przepisu mojej mamy. Dzięki temu, że do ciasta dodany jest
olej to
biszkopt jest wilgotny i nie trzeba dodatkowo go nasączać.Składniki
biszkopt:5 jaj3/4 szkl.
cukru5 łyżek
oleju1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki masa:100 g
masła2
kisiele cytrynowegalaretka agrestowaSkładniki pianka:250 ml
śmietany 36% (słodkiej)2
galaretki agrestoweOraz:ok. 6-8
kiwitortownica250 ml
śmietany 36% (do dekoracji)Wykonanie:
Biszkopt: W jajkach oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu
cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo
żółtka i
olej, dalej chwilę ubijać. Do
mąki dodać masę z
białek i
żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).Masa:
Kisiele rozpuszczamy w 3 szkl.
wody, zagotowujemy. Wsypujemy do nich
galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa nieco ostygnie miksujemy z
masłem, tak aby nie było grudek i pozostawiamy do ostygnięcia.Pianka:
Galaretki rozpuszczamy z 2 szklankach gorącej
wody.
Śmietankę ubijamy na sztywną i łączymy z tężejącą już
galaretkąJak
biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie części. Spód smarujemy masą, następnie na nią kładziemy pokrojone w plasterki
kiwi, na
kiwi wykładamy piankę i przykrywany drugim kawałkiem ciasta. Dekorujemy ubitą na sztywno
śmietaną i pokrojonym w cząstki
kiwi.Smacznego