ßßß Cookit - przepis na Karczek na kanapki (domowa wędlina)

Karczek na kanapki (domowa wędlina)

nazwa

Wykonanie

Tak przyrządzona karkówka jest doskonałą alternatywą dla kupnych wędlin. Można ją również podawać na obiad pokrojoną w grubsze plastry i polaną sosem. Nie przejmujmy się że nastrzykujemy mięso woda z przyprawami... woda wyparuje, a smak pozostanie i do tego mięso jest bardziej soczyste
Składniki:
2 kg karkówki bez kości
główka czosnku
2 cebule
3 łyżki majeranku
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Solanka:
1 l wody
10 g soli peklowej
1 łyżka cukru
2 łyżki maggi
Wykonanie:
Mięso wkładamy do miski lub żaroodpornego naczynia , nakłuwamy nożem i w każde zagłębienie wkładamy ząbek czosnku
Solanka: Wszystkie składniki razem mieszamy. Powstałą solanką nastrzykujemy mięso strzykawką, zaś pozostały płyn wlewamy do karkówki, aby się w nim moczyła. Pozostawiamy tak mięso na 24 h. w lodówce
Po upływie doby wyjmujemy mięso z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę z każdej strony oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
Mięso przekładamy na blachę do pieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem
Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/06/karczek-na-kanapki-domowa-wedlina.html