ßßß
 
            
         Zupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka)Składniki:2 l rosołu z kury0,5 l soku z kiszonej kapusty2 duże marchewki3 łyżki kwaśnej śmietany 18%majeranekmakaronWykonanie:Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi.Smacznego
Zupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka)Składniki:2 l rosołu z kury0,5 l soku z kiszonej kapusty2 duże marchewki3 łyżki kwaśnej śmietany 18%majeranekmakaronWykonanie:Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi.Smacznego