Wykonanie
Oreo, Oreoooooo!SKŁADNIKI:2 opakowania
ciastek Oreo1 kostka
masła5 dużych
cytryn100 gram drobno mielonego
cukru (albo
cukru pudru)1
cukier wanilinowy1 kostka miękkiego
masła4
jajkaWYKONANIE:Niestety nie możemy
ciasteczek zanurzyć w
mleku i zjeść o północy... Wyjątkowo musimy się powstrzymać i niestety je pokruszyć. Możemy zetrzeć je na tarce, albo wrzucić do foliowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Ważne aby maksymalnie je rozdrobnić. W rondelku klarujemy
masło, wlewamy do
ciastek Oreo i mieszamy. Powinno powstać coś na wzór mokrego piasku. Tak przygotowanym
ciastem wykładamy blaszkę do tart. Dociskamy mocno na ściankach i wkładamy blaszkę do lodówki, żeby spód tarty dobrze się związał.Mamy teraz wystarczająco dużo czasu na przygotowanie masy cytrynowej.Na początek
cytryny polewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Mieszamy ją z
cukrem i
cukrem wanilinowym, odstawiamy na bok. Z
cytryn wyciskamy sok (ok. 150 ml).Do metalowej miski (albo garnka) wbijamy 4
jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy
skórkę cytrynową połączoną z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ubijamy kilka minut po czym stopniowo dodajemy
sok z cytryny. Nie możemy dodać od razu całej szklanki, ponieważ istnieje ryzyko, że masa jajeczna nam się zetnie. Po dodaniu soku ubijamy jeszcze chwilę, jednak teraz przenosimy się do kąpieli
wodnej. Na garnku z niewielką ilością
wody (doprowadzonej do wrzenia) ustawiamy miskę z masą jajeczną. Jeśli mikser posiada wolny bieg, to możemy kontynuować ubijanie. Jeśli nie, to mikser zastępujemy łyżką, najlepiej drewnianą i cały czas delikatnie mieszamy. Niestety nie możemy przerwać, a na pewno nie na dłużej niż kilka sekund, ponieważ nie chcemy jajecznicy, tylko gładką
cytrynową masę. A więc mieszamy aż masa zgęstnieje. Pamiętamy też, żeby
woda w garnku gotowała się na średnim ogniu.Kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy miskę z kąpieli
wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Niestety ciągle trzeba mieszać. Do zimnej masy dodajemy po kawałku miękkiego
masła i miksujemy.Wyciągamy spód tarty z lodówki, wlewamy masę, wygładzamy i wstawiamy spowrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem dekorujemy plastrami
cytryny lub listkiem
mięty.