ßßß
Potrzebujemy:1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)1 szklankę płatków owsianych (u mnie górskie)3 czubate łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka1 szklankę mleka1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18%szczyptę soli80 g rozpuszczonego masła50 g wiórków kokosowycholej do smażenia (opcjonalnie)ulubione dodatki, np. cukier puder do posypania, domowy dżem lub świeze owoceWszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy od razu. Najlepiej smakują ciepłe, oprószone tylko cukrem pudrem, chociaż z dżemem wiśniowym i prażonymi jabłuszkami również były pyszne :)
Smacznego!PS. Placuszki robi się błyskawicznie, nie potrzeba miksera, a więc nikogo z domowników nie obudzimy. Polecam serdecznie wszystkim tym, którzy mają dość kanapek czy płatków z mlekiem. Zapewniam, że takie śniadanie ucieszy każdego niejadka ;)