Wykonanie
Ten przepis wymyśliłam jakiś czas temu. Wiele
razy jadłam kurczaka z
sezamem, ale sam
sezam nie jest najłatwiej dostępny. Szczególnie jeśli nie mieszka się w dużym
mieście. Dlatego wymyśliłam coś, co pozwoliło mi uzyskać podobny efekt.Oto przepis na mojego
kurczaka z
sezamkami ;)Potrzebujemy:2
piersi z kurczaka200 g
fasolki szparagowej (może być mrożona)2 małe opakowania
sezamków2 łyżki
miodu2 łyżki ciemnego
sosu sojowego4 łyżki słodkiego sosu
chili (ja używam tao tao) lub
papryczka chilli (wtedy dajemy 3 łyżki
miodu)1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
imbiruolej do smażenia
mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)
ryż,
makaron ryżowy lub zwykły
makaron, np. spaghetti
Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy
miód, a po chwili sos
chilli i
sojowy. Dolewamy trochę
wody, ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić sosu. Do tak przygotowanego
kurczaka dodajemy
słodką paprykę i
imbir, a następnie jak najdrobniej pokruszone
sezamki (trochę najdrobniejszych ziaren zostawiamy). Chwilę dusimy. Kiedy
sezamki rozpadną się już na pojedyncze ziarna, dodajemy
fasolkę. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Teraz, jeśli chcemy
mieć więcej sosu, można dodać jeszcze szklankę
wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami
mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy z
ryżem lub chińskim
makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi
sezamkami. O czym ja dzisiaj zapomniałam ;)Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Miłego wieczoru i zapraszam na mojego bloga.