ßßß Cookit - przepis na Kurczak z sezamkami

Kurczak z sezamkami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis wymyśliłam jakiś czas temu. Wiele razy jadłam kurczaka z sezamem, ale sam sezam nie jest najłatwiej dostępny. Szczególnie jeśli nie mieszka się w dużym mieście. Dlatego wymyśliłam coś, co pozwoliło mi uzyskać podobny efekt.
Oto przepis na mojego kurczaka z sezamkami ;)
Potrzebujemy:
2 piersi z kurczaka
200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 małe opakowania sezamków
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki słodkiego sosu chili (ja używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy 3 łyżki miodu)
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki imbiru
olej do smażenia
mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)
ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron, np. spaghetti
Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy miód, a po chwili sos chilli i sojowy. Dolewamy trochę wody, ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić sosu. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy słodką paprykę i imbir, a następnie jak najdrobniej pokruszone sezamki (trochę najdrobniejszych ziaren zostawiamy). Chwilę dusimy. Kiedy sezamki rozpadną się już na pojedyncze ziarna, dodajemy fasolkę. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Teraz, jeśli chcemy mieć więcej sosu, można dodać jeszcze szklankę wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi sezamkami. O czym ja dzisiaj zapomniałam ;)
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Miłego wieczoru i zapraszam na mojego bloga.
Źródło:http://ratunkuobiad.blogspot.com/2012/10/kurczak-z-sezamkami.html