Wykonanie
Przepis na to danie spodobał mi się głównie z jednego powodu, bardzo praktycznego. Miałam pół paczki chińskiego
makaronu, która leżała otwarta już od jakiegoś czasu i chciałam go wykorzystać:) Więc kiedy w ręce wpadł mi lutowy numer
Soli i
Pieprzu i zobaczyłam ten przepis, nie wahałam się ani minuty. I jak się okazało, dobrze zrobiłam bo nie dość, że danie jest bardzo smaczne to jeszcze do tego szybko się je robi, niecałe 30 minut.
Składniki:4 łyżki
sezamu4 marchwie4
filety z kurczaka (po ok. 150 g)2 łyżki
oleju1 opakowanie chińskiego
makaronu jajecznego (250 g)4 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
sosu sojowego2-3 łyżki
soku z cytrynySezam uprażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na złotożółty kolor. Marchwie obrać i pokroić w słupki. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Rozgrzać łyżkę
oleju w woku i smażyć około 5 minut. Ugotowac
makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z pozostałym
olejem. Do
mięsa włożyć
marchew i dusić 2-3 minuty. Wlać
miód,
sos sojowy i
sok z cytryny, zagotować. Dodać
makaron i
sezam, podgrzać. Nałożyć na talerze i podawać gorące.Smacznego:)