Wykonanie
Blogosfera wciąż odkrywa przede mną swoje tajemnice i zakamarki. Na przykład niedawno dowiedziałam się o istnieniu inicjatywy Liebster Award. Jest to swoiste wyróżnienie przyznawane blogerom przez blogerów w uznaniu za "dobrze wykonaną robotę". Osoba nominowana ma odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez osobę nominującą, a następnie samodzielnie wyróżnić 11 innych blogów (nie można nominować bloga, od którego otrzymało się nominację) i ułożyć własny zestaw 11 pytań.W ostatnim czasie otrzymałam aż trzy zaproszenia do tej zabawy! Jest mi bardzo miło, że blogi: Gotuj się, kto może,
Figa S-
makiem oraz Follow the taste postanowiły wyróżnić m.in. mój blog. Zazwyczaj nie włączam się w typowe gry łańcuszkowe "roześlij to do dwudziestu osób". Ta zabawa przypomina mi jednak zeszyty "złotych myśli", którymi wymieniałam się z koleżankami w podstawówce. Tam też trzeba było odpowiadać na pytania o ulubione filmy, książki, przedmioty w szkole oraz wybierać jedną z możliwości w pytaniu "X czy Y?".Swoim udziałem w zabawie Liebster Award wracam więc na moment do czasów beztroskiego dzieciństwa.No to do dzieła!Poniżej odpowiedzi na pytania od
trzech blogów.Pytania oznaczone gwiazdką powtarzają się, więc i odpowiedzi są takie same.Odpowiedzi na pytania od Gotuj się, kto może :1. Bez której
przyprawy nie wyobrażasz sobie swojej kuchni?*Bez świeżo mielonego
pieprzu. Nie wyobrażam sobie też gotowania bez
ziół (
bazylia,
oregano,
rozmaryn).2. Jakie 3 gadżety kuchenne zabrałabyś na bezludną wyspę?Robot wieloczynnościowy w rodzaju KitchenAida (bo ma prawie wszystko, co możliwe), maszynę do robienia
lodów (zakładam, że bezludna wyspa jest w strefie równikowej i
będę miała ochotę na dobre
lody), ekspres do
kawy (bez
kawy ani rusz!).3. Mój smak dzieciństwa to leniwe pierogi z
cynamonem i
kisiel żurawinowy z tartym
jabłkiem.4. Czy czytasz etykiety produktów, które kupujesz?Tak, zawsze.5. Kuchnia Zachodu czy Wschodu?Południowego-zachodu: włoska, śródziemnomorska, chorwacka. Ale wschodnią też lubię, a zwłaszcza sushi.6. Moje pierwsze przygotowane samodzielnie danie to pewnie jakaś kanapka, ale z takich "poważniejszych", to szarlotka.7. Zwiedzanie zorganizowane czy na własną rękę?Zorganizowane własną ręką. :)8.
Pies czy kot?
Pies.9.
Kisiel czy budyń?Jako dziecko powiedziałabym
kisiel (patrz pkt. 3), a teraz traktuję je równorzędnie - lubię, ale nie obdarzam wielkim entuzjazmem. No, chyba, że
budyń jest składnikiem deseru lub ciasta (drożdżówki z
budyniem - mniam!).10. Kto nauczył Cię gotować?Tak naprawdę nigdy nie byłam nauczana gotowania. Gotowałam z mamą, pomagałam, obserwowałam, co robi. Oglądałam programy kulinarne, przeglądałam książki kucharskie, próbowałam, eksperymentowałam. I tak to jakoś się rozwijało i wciąż się rozwija.11. Gotowanie "na szybko" czy "z namaszczeniem"?"Z namaszczeniem", bo lubię, gdy wszystko jest zrobione perfekcyjnie, a nie byle jak. Ale to nie wyklucza gotowania szybkich dań.Odpowiedzi na pytania od
Figa S-
makiem :1. Jaka jest Twoja ulubiona
pora roku i dlaczego?Lato. Bo jest ciepło (a nawet gorąco), bo świeci słońce, bo są wakacje, bo jest całe mnóstwo świeżych
owoców i warzyw.2. Jakie jest Twoje ulubione warzywo?
Pomidor (zwłaszcza malinowy).3. Jak je najczęściej wykorzystujesz?
Malinowe pomidory najbardziej lubię jeść na surowo - na kanapkach albo z
mozzarellą i
bazylią. A ogólnie
pomidory dodaję do różnych
sosów do
makaronu.4. Dlaczego zostałaś/eś blogerem?*Bo chciałam
mieć coś własnego, swój projekt, zabawę. Chciałam się dzielić z innymi moimi kulinarnymi poczynaniami. A oprócz tego chciałam móc zatrzymać na dłużej - w formie przepisów, zdjęć i postów - przyjemne chwile związane z gotowaniem i jedzeniem.5. Masz swoją ulubioną przyprawę?*Ulubione są świeże
zioła:
bazylia,
oregano rozmaryn. Ale również świeżo mielony
pieprz. Bardzo lubię też
cynamon.6. Jaka jest Twoja ulubiona kuchnia?*Włoska. Zdecydowanie.7. Czy lubisz chodzić do restauracji?Uwielbiam.8. Dlaczego?Bo jedzenie nowych potraw przygotowanych przez utalentowanych kucharzy to sama przyjemność. Jest to również inspirujące dla mnie - w daniach, których próbuję szukam pomysłów do wykorzystania w zaciszu własnej kuchni. Jest to również motywacja do tego, aby ciągle rozwijać się w zakresie kulinarnych umiejętności.9. Jaka jest Twoja ulubiona książka związana z kuchnią, ale niekoniecznie kucharska?Akurat ulubione związane z kulinariami są kucharskie: "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska", "White
Plate. Słodkie" i "Nigellissima. Włoskie inspiracje" .10. Masz swojego ulubionego kucharza, który Cię inspiruje?Na pewno inspiracją był i jest dla mnie Jamie Oliver. Inspirują mnie również dwie ulubione blogerki: Liska z White
Plate i
Asia z Kwestii Smaku, choć nie są szefowymi kuchni.11. Jakie jest Twoje ulubione danie?*Właściwie każde z
owocami morza.Odpowiedzi na pytania od Follow the taste :1. Skąd czerpiesz inspirację do gotowania?Z bardzo różnych źródeł: z podróży i wizyt w restauracjach, z książek kucharskich, magazynów kulinarnych i telewizyjnych programów kulinarnych. Ale również (a może przede wszystkim) z samych produktów: czasem "przemawiają" do mnie ze sklepowych półek, a reszta dzieje się sama.2. Co nakłoniło Cię do prowadzenia bloga?*Chęć posiadania czegoś własnego. Chęć podzielenia się z innymi moimi kulinarnymi poczynaniami. Chęć zatrzymania na dłużej - w formie przepisów, zdjęć i postów - przyjemnych chwil związanych z gotowaniem i jedzeniem.3. Jaka/Dokąd była Twoja najlepsza podróż kulinarna?Każda podróż do Włoch to dla mnie podróż do kulinarnego raju.4. Dokąd najchętniej chciałabyś pojechać?Najchętniej to dookoła świata. Ale
plany do zrealizowania w pierwszej kolejności to Rzym, Hiszpania, USA i Australia.5. Wolisz dania słodkie czy słone?Poproszę najpierw danie wytrawne, a po nim dobry deser. ;)6. Jakie blogi kulinarne najchętniej odwiedzasz i czego na nich szukasz (inspiracje, przepisy, określona tematyka)?Na innych blogach szukam przede wszystkim inspiracji, ale również przepisów. Szukam też porad kulinarnych i wskazówek. Moje ulubione blogi to (alfabetycznie): Italian food forever, Kwestia Smaku, Madame Edith, Moje wypieki, Smitten kitchen, What
Katie ate, White
Plate . Lubię również blogi restauracyjne: Froblog, Restaurantica, Warsaw foodie, Where's the food .7. Czy są jakieś potrawy, których nie odważyłabyś się zrobić u siebie w kuchni (np. ze względu na poziom trudności), a bardzo je lubisz?Tak, bardzo wyrafinowane i skomplikowane
torty-arcydzieła. Ale może kiedyś...8. Twoja ulubiona kuchnia?*La cucina italiana! :)9. Czy jest jakieś danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?Tak. Z dań nie lubię kotletów
schabowych i mielonych. A ze składników -
ziemniaków i
kminku.10. Twoje ulubione danie?*Właściwie każde z
owocami morza.11. Bez jakich składników nie wyobrażasz sobie gotowania?Bez warzyw.Moje pytania:1. Potrawa, której przygotowanie opanowałaś/eś do perfekcji, to...2. 5 produktów spożywczych, które zawsze muszę
mieć pod ręką (w lodówce, w szafkach): ...3. Za chwilę wpadną do Ciebie "spontanicznie (nie)zapowiedziani" znajomi (powiedzmy dwoje,
troje). Do dyspozycji masz tylko to, co zazwyczaj jest w kuchni. Co przygotujesz?4. Nie rozumiem, jak inni mogą jeść...5. Pierogi wytrawne czy na słodko?6. Moje największe marzenie związane z kulinariami/ gastronomią/ gotowaniem, to...7. Czym kierujesz się, wybierając restaurację podczas podróży w nowe miejsca?8. Danie, którego nigdy nie zapomnę, to...9. Smaki się zmieniają. Czy jest taka potrawa lub składnik, którego kiedyś nie wzięłabyś/wziąłbyś do ust, a teraz lubisz?10. Najlepszy pomysł na wykorzystanie
jabłek to...11. Na koniec pochwal się! Wybierz ze swojego bloga jeden ulubiony, najlepszy, popisowy przepis i przypomnij o nim światu! :)Blogi, które wybrałam:Kuchnia w opałachMmm... ale pychaMuffinkowe nieboNakryty stoliczekNo tak na okoPass the foodPudełko słoniaSpicy vanillaSweet and
chiliWaniliowa kuchniaZ miłości do słodkości