Wykonanie
Wakacje to czas intensywnego przeglądania wszelkiego rodzaju czasopism. Ostatnio w moje ręce wpadł miesięcznik, w którym znalazłam artykuł o tradycyjnych
polskich mięsach w
piwie. Podano w nim kilka przepisów, jednak mnie zainteresował jeden- UDKA RYŃSKIE W SOSIE PIWNYM. Pomysł na obiad jest, nic tylko wziąć się do roboty:)Składniki:- 3
udka z kurczaka- 1 szklanka
piwa jasnego- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
musztardy ostrej (np. rosyjskiej lub dijon)- szczypta
cukru-
olej-
przyprawy (
sól,
pieprz)Wykonanie:Zaczynamy od umycia w wysuszenia udek. Następnie wkładamy je do rondla i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną
cebulę i zakrywamy rondel, aby się poddusiła. W tym czasie przygotowujemy sos. Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę
piwa i dodajemy po dwie łyżki
miodu i
musztardy,
cukier oraz pozostałe
przyprawy- dokładnie mieszamy. Gotowym sosem zalewamy udka i dusimy ok. 30 min. Do
mięsa idealnie pasują pieczone ziemniaczki.
A tak z innej
beczki, chociaż niewątpliwie temat kulinarny w postaci kanapek i innego spożywczego ekwipunku się z nim łączy. Ostatni weekend spędziłam w wyjątkowych miejscach w wyjątkowym towarzystwie. Pomimo kilku kryzysów podczas, których pojawiło się pytanie czy warto męczyć się wchodząc pod te "pi..." góry. Pojawiała się jedna jedyna odpowiedź- OCZYWIŚCIE, ŻE TAK. Wystarczy spojrzeć w lewo, spojrzeć w prawo, a uśmiech na twarzy oraz zachwyt w oczach pojawia się automatycznie, aż dech zapiera. Ze wszystkich wędrówek po szlakach pozostają wspomnienia, które rozgrzewają w tak ponury dzień jak dziś.....