Wykonanie
![](/Data/Images/iamnotevenhere.blogspot.com\2013_slash_05_slash_penne-z-awokado-i-ze-szczypiorkiem/l/-322418676.jpg)
Najlepsza Połówka dokonała ostatnio życiowej decyzji (z moją bardzo niewielką pomocą) - kupił mianowicie meble na balkon. Odkąd ostra zima przeszła w gorące lato (wiosna zgubiła się gdzieś po drodze) słońce przygrzewa tak, że aż żal siedzieć w pomieszczeniu. A że balkon mamy duży, to i miejsce było - stolik i dwa krzesełka zmieściły się elegancko. Teraz możemy jeść na słońcu leniwe, wspólne śniadania, a czasami ja
mogę jeść leniwe, samotne obiady.Samotne, bo Połówek wychodzi do pracy późno, i późno wraca - jemy więc razem śniadania, jeżeli ja się zwlekę z łóżka, i kolacje, kiedy on już
wróci. Obiady jem zazwyczaj sama, co, wbrew pozorom, bardzo mi pasuje. W ten sposób
mogę sobie upichcić rzeczy, których on nigdy by nie tknął, bo
awokado uważa prawdopodobnie za jakiegoś rodzaju
broń biologiczną, ostatecznie roślinę pokojową.I tak, bez wyrzutów sumienia,
siedzę sobie z nogami na krawędzi balkonu i zajadam się
makaronem, wystawiając twarz do słońca. Sielanka. I słychać tylko agitacje marudnego sąsiada z dołu, któremu nigdy nic nie pasuje, i zaczepia kogo się tylko da, żeby mu tylko o tym powiedzieć.
![](/Data/Images/iamnotevenhere.blogspot.com\2013_slash_05_slash_penne-z-awokado-i-ze-szczypiorkiem/l/785201267.jpg)
Składniki (na jedną porcję):100g
makaronu penne (wykorzystałam otrzymane penne rigate od Arrighi)Pół pęczka
szczypiorkuPół dojrzałego
awokadoTwardy,
dojrzewający ser - ostatnio zasmakował mi
ser "Dziugas" kupiony w Biedronce (!)Dwie łyżki
jogurtu naturalnegoSól,
pieprzKoszt: 7-8złCzas wykonania: 20 min
![](/Data/Images/iamnotevenhere.blogspot.com\2013_slash_05_slash_penne-z-awokado-i-ze-szczypiorkiem/l/2039047596.jpg)
Wykonanie:Gotujemy
makaron w lekko osolonej wodzie.
Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę,
szczypiorek siekamy drobno.
Ser kroimy w cieniutkie
płatki albo trzemy na tarce - niedużo, do smaku. Ma bardzo wyraźny smak.
Makaron odcedzamy, wrzucamy do michy, dokładamy dwie łyżki
jogurtu,
pieprz,
sól,
szczypiorek, mieszamy. Dokładamy
awokado, mieszamy, posypujemy
aromatycznym serem.Ot, tyle. Ale jakie dobre!
![](/Data/Images/iamnotevenhere.blogspot.com\2013_slash_05_slash_penne-z-awokado-i-ze-szczypiorkiem/l/618636876.jpg)