Wykonanie
Prosty sposób na szybki, pyszny obiad. Ponieważ jakiś czas temu S. przywiózł mi od swojego znajomego prawdziwe, wiejskie
mleko od prawdziwej, muczącej krowy dałam się namówić na jego zsiadnięcie. Zsiądnięcie? Zrobienie tak, żeby było zsiadłe. No i się zsiadło. Samo w sobie, do picia, nie smakuje mi jakoś szałowo. Użyłam go natomiast w połączeniu które wiedziałam, że na pewno mi zasmakuje - z jego użyciem zrobiłam puree ziemniaczane. Polecam ten sposób, mmm.Składniki:
Ziemniaki (0,5kg)Kubek
zsiadłego mlekaPęczek
szczypioru1-2
jajkaPieprz,
sólKoszt: 4złCzas wykonania: 40 minut (bo
ziemniaki się gotują ;)).Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, wkładamy do zimnej, osolonej
wody, gotujemy pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy, tłuczemy dokładnie, dodajemy
pieprzu, ewentualnie
soli i tyle kwaśnego
mleka, żeby odpowiadała nam konsystencja. To zależy od gatunku
ziemniaków no i osobistych preferencji ;) Opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę
masła. Dodajemy pęczek posiekanego
szczypiorku i mieszamy.
Jajko smażymy na natłuszczonej patelni, podajemy.