Wykonanie
Ostatnio w mojej kuchni rządzą muffiny, przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się na
stole, zazwyczaj robię moje ulubione
bananowe, ale dziś trzeba było spróbować czegoś nowego. A że w lodówce zalegał worek z
imbirem powstały babeczki
imbirowe z dodatkiem
jabłka.Nie ma nic lepszego na dzisiejsze szare, deszczowe popołudnie jak pyszne, miękkie i rozgrzewające muffinki
imbirowe w towarzystwie latte z
kardamonem.Więc jeśli również macie ochotę na coś rozgrzewającego i poprawiającego nastrój i lubicie ostry smak
imbiru - do dzieła!
Składniki:- 1,5 szklanki
mąki- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- pół szklanki
cukru- 1
jajko- 3/4 szklanki
mleka- 1/3 szklanki
oleju- 1
jabłko- około 2, 3 łyżeczki świeżo startego
imbiru1. W misce wymieszać suche składniki (
mąka, proszek,
cukier)2. W drugiej misce umieścić
jajko,
mleko,
olej i wymieszać.3.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę,
imbir również obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
4. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać
jabłko i
imbir (ja dałam 3 łyżeczki, można dać mniej wtedy będą łagodniejsze) Mieszać tylko przez chwilę - zbyt długie mieszanie sprawi że babeczki wyjdą twarde.5. Foremki do muffinek napełnić
ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach 20 minut.