Wykonanie
W sobotę, byliśmy z Bąblem na koncercie. Ten poświęcony był piosenkom dla dzieci, ale nie takim typu
Fasolki czy Teletubisie. Tytuł koncertu "Śpiewaj mi mamo", to jeden z
serii koncertów dla dzieci organizowanych przez Smykofonię Większość koncertów to muzyka klasyczna dostosowana - w formie przekazu - dla maluchów. Koncerty odbywają się w
trzech grupach wiekowych, w swobodnej zabawowej atmosferze, maluchy
siedzą na dywanie otoczone poduchami, biorą aktywny udział w muzykowaniu, grają na różnych dzwonkach, trianglach, kołatkach. Polecam rodzicom dzieci w wieku 0-6 lat :)Moja propozycja na dziś to niezbyt kłopotliwa, szybka i bardzo pyszna kolacja, przekąska albo do propozycja do zabrania na piknik. Sezon na
szparagi trwa tak krótko, dlatego staram się go wykorzystać maksymalnie intensywnie. W tym roku podejmę też próbę mrożenia, zobaczymy czy eksperyment się powiedzie.cisto:200g
mąki100g
masłałyżeczka
soli3 łyżki
wodynadzienie:1
kapusta pak choi1 garść
mizuny2 garście
rukoli2 łyżki
sera mascarponesól,
pieprz,
gałka muszkatołowa6 cieniutkich
zielonych szparagów1 kulka
mozzarelli1 łyżka
masłaCiasto zagnieść i odłożyć do lodówki na pół godziny następnie wylepić nim 12 foremek na tartaletki o średnicy 8cm. W rondelku rozpuścić
masło i wrzucić pokrojoną
pak choi,
mizunę i
rukolę. Poddusić aż "zdechną" i dodać
serek mascarpone i
przyprawy. Farsz wyłożyć na podpieczone (10 minut w 180 stopniach) tartaletki. Na wierzchu położyć pokrojone cieniutko w krążki łodyżki
szparagów i główkę w całości, dodać trochę
mozzarelli. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.